16
Jan
Gepost door Janneke Timmerman om 09:03

Blauwzaam lint wordt Prachtlint

Kleurvolle bermen en bloemenrijke percelen sieren sinds een paar jaar de Alblasserwaard en Vijfheerenland. “Daar paste de naam Blauwzaam lint niet meer bij. Dit initiatief wordt gedragen door de hele bevolking. Het is van ons allemaal en verdient een nieuwe naam: Prachtlint”, vertelt initiatiefneemster Rolia van Wiggelinkhuijsen.

“We wilden een groen en kleurrijk ‘parelsnoer’ van Alblasserwaard naar Leerdam maken. Bermen waar de natuur zichtbaar is en die gevuld zijn met bloemen”, vertelt Rolia Wiggelinkhuijsen van de Stichting BlauwZaam. “Begin 2013 trapten we af en eind dit jaar ondertekenden we met beheerders een overeenkomst om de terreinen duurzaam te beheren.”

Creëren tijdelijke natuur

De Green Deal ontstond uit het zien van een probleem. Steeds meer stukken grond liggen braak omdat bijvoorbeeld bouwplannen geen doorgang vinden. De vraag die de Stichting BlauwZaam zich stelde was: kunnen we daar iets mee? Bijvoorbeeld door het creëren van tijdelijke natuur. Wiggelinkhuijsen: “De afgelopen drie jaar is er getekend, gemijmerd, gezwoegd en genoten. We hebben geëxperimenteerd, geleerd en gerealiseerd. Welk zaadmengsel gebruik je bijvoorbeeld? Hoe beheer je het nieuwe groen? Kan je doorzaaien als op een braakliggend terrein tijdelijke natuur al een plek heeft verworven? Door te experimenteren wilden we tot een goede balans komen.” Daarnaast keek Blauwzaam naar aspecten als veiligheid en educatie. “Door het maken van mooie bermen langs een provinciale weg mag natuurlijk nooit de verkeersveiligheid in het gedrag komen. Dat zijn leermomenten net als de wijze waarop we waterberging en educatie kunnen combineren.”

Niet eenvoudig

Wiggelinkhuijsen legt uit dat het niet altijd eenvoudig is om te vergroenen. “Gemeenten en burgers werkten enthousiast mee, maar bedrijventerreinen vergroenen met ondernemers valt niet mee. Groen staat zelden in hun business plan. Dat maakt het lastiger.” Toch is zij tevreden. “De betrokkenheid is groot. Dat is ook de reden dat wij onze naam wijzigen. In plaats van BlauwZaam lint wordt het Prachtlint. Daarmee willen we aangeven dat dit een initiatief is van ons allemaal.”

‹ Nieuwsoverzicht