Het Erasmus Medisch Centrum ontving uit handen van de organisatie van de Rotterdamse Dakendagen de Dakheld. De Dakheld is de prijs voor een persoon of instelling die het meest innovatief, verrassend en op een duurzame wijze heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het daklandschap in Nederland. 

Het Erasmus MC ontvangt de Dakheld voor het initiatief om twee grote daktuinen aan te leggen voor patiënten, medewerkers en bezoekers. In de nieuwbouw van het Erasmus MC, ontworpen door EGM Architecten, gaat veel aandacht uit naar het zogeheten healing environment. De daktuinen, een ontwerp van Juurlink + Geluk landschapsarchitecten, geven daar verdere invulling aan.

Effect

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene omgeving of uitzicht op natuur een positief effect heeft op het herstel van patiënten. Dat positieve effect zal, als de tuinen in de loop van 2018 in gebruik zijn genomen, ook verder wetenschappelijk worden onderzocht. Bijzonder aan de daken van het Erasmus MC is dat deze ook toegankelijk zijn voor patiënten die aan bed gekluisterd zijn. Zo hebben patiënten niet alleen uitzicht op groen, ze kunnen de groene omgeving ook opzoeken. Daarnaast bieden de daktuinen opvang voor overvloedig water als gevolg van stevige regenbuien en dempen ze bij heet weer de ophoping van warmte in de stad. Zo wordt ook Rotterdam beter van de daktuinen van het Erasmus MC.

Vriendenfonds

De fondsenwervingscampagne waarmee het Vriendenfonds van het Erasmus MC op dit moment geld inzamelt voor de inrichting van deze daktuinen, is letterlijk een uithangbord voor het gebruik van daken, vindt de organisatie van de Rotterdamse Dakendagen. “Het opent de ogen van mensen voor de potentiële kwaliteiten van het gebruik van het daklandschap. We reiken hem dus uit aan zowel het Erasmus MC als het Vriendenfonds.” Liesbeth van Heel, nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwbouw en autoriteit op het gebied van healing environment, is blij met de prijs. “Het is fijn dat de daktuinen op deze manier worden gewaardeerd. Ze zijn het slotakkoord van al onze inspanningen om voor patiënten, bezoekers en medewerkers een aangename omgeving te creëren.”

Afbeelding EGM Architecten