Header menu

naar homepage Dienst ICT Uitvoering Ministerie van Economische Zaken

Green Deal Voedselbossen

Met de Green Deal Voedselbossen wil Nederland het aantal voedselbossen laten groeien.

Doelen

Om dat te bereiken wilden de partners in de Green Deal de volgende doelen halen.

  • Inventariseren, onderzoeken en waar mogelijk oplossen van drempels in wetten en regels.
  • Samenvoegen van onderzoek dat er al is en een onderzoeksagenda maken. Het potentieel aan maatschappelijke en economische waarden van voedselbossen vraagt om wetenschappelijke onderbouwing. Bestaande en nieuwe kennis is nog steeds een basis voor een gezonde ontwikkeling van voedselbossen. Op verschillende groottes en in verschillende situaties. Hiervoor is er een onderzoeksagenda nodig met bestaande resultaten en een voorstel voor nieuw onderzoek. Onderwerpen daarvoor zijn bijvoorbeeld: 
    • biotische onderdelen (bijvoorbeeld biodiversiteit, bodemleven en ecologische functionaliteit)
    • abiotische onderdelen (bijvoorbeeld bodem, water en microklimaat)
    • gezondheid, zorg en sociale waarde in de maatschappij
    • verdienmodellen van bedrijven
    • bedrijfsleiding
    • gemeenschap opbouwen
  • Ontwikkelen van een kennisstructuur. Om de maximale uitwisseling van praktijkkennis over voedselbossen te verbeteren, is er een structuur in professionele kennis nodig. Hiermee maken we de kennis die er al is en toekomstige kennis toegankelijk, deelbaar en toepasbaar. Voor de partijen, en vooral ook voor anderen in de samenleving die voordeel hebben aan deze innovatieve vorm van grondgebruik. Als eerste krijgt zo’n kennisstructuur de vorm van een online netwerk. Hierop wisselen partijen actief kennis uit en ontwikkelen ze die. Voor meer kennisdeling en samenwerking tussen praktijk, onderwijs, onderzoek en beleid.
  • Communicatielijnen opbouwen voor contact met partijen in de samenleving die interesse hebben in het groeien van voedselbossen.

Resultaten

In de Green Deal Voedselbossen werkte een breed samenwerkingsverband hard aan de groei van voedselbossen. Door onderzoek te doen, kennis te delen, op te komen voor betere regels en te werken aan het opstarten van meer voedselbossen.

De Green Deal liep eind 2021 af. Er is veel bereikt, maar er is ook nog veel te doen.

Vanaf 2022 is de samenwerking verdergegaan onder de naam 'Netwerk Voedselbosbouw'. Het doel van het netwerk is om samen op grotere schaal voedselbossen te bouwen. Door kansen te grijpen en betere, meer aanmoedigende voorwaarden in wetten en regels, onderzoek en onderwijs, kennisdeling, communicatie en inzet op een aantal nieuwe onderwerpen zoals mechanisatie. De ambitie uit de Bossenstrategie van de overheid om in 2030 minimaal 1.000 hectare voedselbossen te hebben gerealiseerd op Nederlandse landbouwgronden geldt hierbij als belangrijk uitgangspunt.

Het Netwerk maakt ook onderdeel uit van het Agroforestry Netwerk Nederland.

Meer weten?

Netwerk Voedselbosbouw (eerst Green Deal Voedselbossen)
Stichting Voedselbosbouw Nederland
Agroforestry Netwerk Nederland

Downloads