15
Mei
Gepost door Redacteur greendealsnl om 09:10

Staatssecretaris Martijn van Dam bij VARA’s Groen Licht

De groente-afdeling van de PLUS-supermarkt in Pijnacker biedt maandagmiddag 8 mei een onalledaagse aanblik. Mannen lopen af en aan met blikken en pakken levensmiddelen en grote camera’s worden opgesteld. Er worden opnames gemaakt voor het VARA-programma Groen Licht. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken en Marieke Doolaard van het Centraal Bureau van de Levensmiddelenhandel gaan in op houdbaarheidsdata op levensmiddelen.

“Bij verse producten is de ‘te gebruiken tot’-datum echt een datum waaraan je je moet houden, wil je niet de kans lopen ziek te worden. Maar bij de verpakte producten ligt dat anders. Daar staat ook ‘ten minste houdbaar tot’- datum op, maar dat is de datum die de producent erop zet. Na die datum kan wel de smaak of kleur teruglopen, maar loopt de gezondheid geen gevaar”, aldus Van Dam.

De uitzending van Groen Licht staat in het teken van de Green Deal ‘Over de Datum’, die op 26 januari 2017 werd ondertekend door:

  • Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL);
  • de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI);
  • de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO);
  • Wageningen University & Research;
  • Ministerie van Economische Zaken;
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; en,
  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De partijen willen het begrip en het gebruik van houdbaarheidsdata op voedsel (ook na openen) onder consumenten verbeteren met het doel om voedselverspilling te verminderen. Daarnaast doen het CBL en FNLI een beroep op hun leden om ten-minste-houdbaar-tot-data niet korter vast te stellen dan nodig voor optimaal behoud van kwaliteit. Ook roepen ze hun achterban om, waar de regelgeving  dat toelaat, geen houdbaarheidsdatum op een verpakking te zetten.

De totale hoeveelheid voedselverspilling in de Nederlandse agrifoodketen in 2014 lag tussen de 1,9 en 2,6 miljard kilo. De Nederlandse consument verspilde in 2013 zo’n 47 kilo voedsel per persoon. Dat betekent zo’n 800 miljoen kilo per jaar. De consument thuis is in Europa met ongeveer 38% de grootste verspiller, op basis van totaal verspilde kilocalorieën. Alle inspanningen op het gebied van voedselverspilling gezamenlijk moeten leiden tot een halvering van de totale hoeveelheid voedselverspilling door de consument in 2030.

De uitzending van Groen Licht wordt uitgezonden op maandagavond 15 mei om 19.30 op NPO2.

‹ Nieuwsoverzicht