Energetisch bouwen is meer dan alleen de bouwschil zo dik mogelijk maken en af te sluiten. Zou je dat namelijk doen dan moet er veel geventileerd worden met ventilatiesystemen om een aangenaam en gezond binnenklimaat te realiseren. Dampopen bouwen met natuurlijke materialen biedt een oplossing. Bijvoorbeeld door te isoleren met hennepblokken.

“Een hennepblok is een zelfdragend materiaal, waarmee een isolerende gevel wordt gecreëerd. Deze kan zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde van de muur worden gebruikt en is daardoor geschikt voor renovatie en nieuwbouw”, vertelt Dirk van Impe van Isohemp, een van de deelnemers aan de Green Deal Biobased Bouwen. “De blokken nemen vocht op, maar geven het vocht ook weer geleidelijk af. Dat garandeert een stabiele vochtigheidsgraad en een aangename leefomgeving. Daarnaast wordt warmte lang opgeslagen, waardoor grote temperatuurschommelingen worden opgevangen.”

Gezondheid

Van Impe vertelt dat de vraag naar lowtech oplossingen toeneemt. “De woningvoorraad naar een energetisch hoger plan trekken is meer dan alleen de dikste isolatie toepassen. Ook naar de gezondheid van bewoners moet gekeken worden. Is een ruimte afgesloten dan kan het vocht niet naar buiten en ontstaat er schimmelvorming, waardoor klachten aan de luchtwegen ontstaan. Om dat te voorkomen moet er bij traditionele oplossingen veel geventileerd worden. Door een dampopen gevel wordt een veel natuurlijker balans gecreëerd en zijn er minder technische voorzieningen nodig.”

Reststromen

Daarnaast licht hij toe dat bij de productie van de hennepblokken zoveel mogelijk gebruikgemaakt wordt van scheven. Dat is de houtachtige stengel die normaal een reststroom vormt. “Ook bij onze productie streven we ernaar om het milieu zoveel mogelijk ontlasten. Daarom willen we ook lokaal produceren. Op dit moment worden de blokken gemaakt in België, maar binnenkort vestigen we ons ook in de gemeente Lingewaard en zullen we gebruikmaken van hennep die in de uiterwaarden wordt geteeld.”