Uit een inventarisatie bij de beste 50 golfbanen in Nederland blijkt dat veel banen zich voorbereiden op een toekomst zonder – of vrijwel zonder – gewasbeschermingsmiddelen. En dat leidt tot verrassende resultaten. Zo is de duurzaam onderhouden golfbaan De Pan (Bosch en Duin) terug te vinden op de derde plek in de Top 50.

“Onderhoud moet duurzaam zijn, dus gericht op behoud van de juiste grassoorten, met minimaal gebruik van water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen”, zei jurylid Martin Lehmann, tijdens de bekendmaking van de best onderhouden golfbaan van Nederland. Weliswaar voert De Pan de ranglijst niet aan, maar de jury had wel oog voor de duurzaamheid. “Of we het nou leuk vinden of niet, de Green Deal zal hoe dan ook effect gaan hebben op het golfbaanonderhoud in ons land! En als je naar deze aspecten kijkt, dan heeft De Pan op dit moment het beste onderhoud in Nederland. Het jarenlange structurele onderhoud op De Pan en de moderne agronomie van bijvoorbeeld De Kennemer zijn een voorbeeld voor andere clubs.”

Zo hard mogelijk

Lehmann wijst er op dat Nederlandse banen over het algemeen te zacht zijn: “De gedachte dat golfbanen diepgroen van kleur moeten zijn, heerst nog steeds. Maak banen zo hard en droog als mogelijk. Het mes snijdt dan aan vier kanten: meer lengte voor hogere handicappers, moeilijker voor lage handicappers, besparing van water én minder ziektes in het gras.”

Stevige stappen

Daarnaast bleek dat veel golfbanen al stevige stappen richting 2020 hebben gezet. Zoals Grevelingenhout: “Over twee jaar hopen we te kunnen melden dat wij volledig pesticidenvrij opereren met behoud van het door ons gewenste kwaliteitsniveau van de golfbaan.” En De Goyer meldt: “De afgelopen twee jaar hebben we als ‘best practice’ de korte baan (South Course) onderhouden zonder toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit om te leren en een voorschot te nemen op de wetgeving in 2020.” Terwijl De Eindhovensche constateert: “Het bevorderen van ‘firm and fast’ omstandigheden door een snoei- en kapplan leidt niet alleen tot agronomisch spectaculaire verbeteringen maar tevens tot ecologische: ons verbruik aan water, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen is in de afgelopen periode sterk verminderd en zal nog verder afnemen.”