Duurzame Filmproducties

Samenvatting Green Deal 015

Om het duurzaam produceren van films te bevorderen gaat de indiener een businessplan-competitie uitschrijven voor ondernemers in de filmsector met als thema duurzaamheid (met focus op energie, recycling, groene grondstoffen, reductie watergebruik).

Resultaten

Binnen deze tweejarige Green Deal is een businessplan-competitie uitgeschreven voor ondernemers in de filmsector. Belangrijkste resultaten:

  1. In 2012 vond de eerste editie van de Green Film Making Competition plaats. Acht filmmakers werden hiermee gestimuleerd om een korte fictiefilm zo duurzaam mogelijk te produceren.
  2. Het prestigieuze kortfilmprogramma KORT! Heeft het “Green Film Making Project” omarmd, en de 10 betrokken productiehuizen uitgedaagd zo duurzaam mogelijk te produceren. Deze productiehuizen bevinden zich in het hart van de Nederlandse filmsector. 
  3. De Nederlandse Film- en Televisie Academie en de Hogeschool voor de Kunsten van Utrecht hebben ‘green film making’ opgenomen in hun curriculum.
  4. Er zijn platformbijeenkomsten die zich bezighouden met het thema duurzame innovatie in de Nederlandse filmindustrie.
  5. Het Nederlands Filmfonds onderzoekt de mogelijkheid om duurzaamheidscriteria op te nemen in hun aanvraagproces.
  6. In opdracht van deze Green Deal wordt een ‘Carbon Calculator’ ontwikkeld die helemaal is ingericht op de Nederlandse filmrealiteit.

Binnen Europa loopt Nederland dankzij deze Green Deal voorop in het vertalen van duurzaamheid naar filmproducties. De Green Deal partners zijn benaderd door Duitsland, Frankrijk, Mexico, Brazilië en Zuid-Korea om kennis te delen. Verder heeft de organisatie achter de Oscar-uitreiking de website www.greenfilmmaking.com aangewezen als belangrijkste webbron van informatie over green film making.

Website

http://www.greenfilmmaking.com/

Downloads