De Green Deal Visserij voor een Schone Zee zorgt dat er minder afval door de visserij in zee belandt.
Doelen
- Vissersschepen slaan afval zoveel mogelijk gescheiden op en leveren het apart af in Nederlandse visserijhavens. Reststromen die ze scheiden zijn:
- huishoudelijk afval
- het ’Fishing for litter’ afval (afval dat vissers als bijvangst vangen)
- vistuig
- afval uit de dagelijkse processen in bedrijven
- Om de afvalketen te sluiten, komen er logistieke maatregelen. Aan boord en in de havens. Er is een proefproject bezig met Big Bags aan boord, om huishoudelijk afval te bewaren. Dit project was eind 2014 af. De ervaringen namen de partners mee in de Green Deal.
- Een ander punt van aandacht is de logistiek en organisatiegraad in visserijhavens. De partners kijken hoe ze afval sneller verwerken of afval dichtbij de aanmeerplaatsen afleveren. En welke maatregelen het beste werken en financieel haalbaar zijn.
- Daarnaast zorgen de partijen met educatie dat vissers bewuster met hun afval omgaan.
- Ook sluiten leden aan bij een project dat een betaalbaar alternatief ontwikkelt voor pluis (polyethyleen draden die visnetten beschermen).
Resultaten
In 2019 voerde Advies en Ingenieursbureau Witteveen + Bos voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een evaluatie uit voor de Green Deal Scheepsafvalketen. De evaluatie was onderdeel van een bredere evaluatie van 3 Green Deals die invulling geven aan de Kaderrichtlijn Marine Strategie. Dit zijn:
- Green Deal Scheepsafvalketen
- Green Deal Visserij voor een Schone Zee
- Green Deal Schone Stranden
De leden van de Green Deal kozen in 2021 om de activiteiten verder te zetten in de vorm van een programma Visserij voor een Schone Zee. In mei 2024 was er in de haven van Scheveningen een nieuwe start van het ‘Programma Visserij voor een Schone Zee’. ProSea organiseerde deze bijeenkomst voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De bijeenkomst bracht betrokkenen samen om te praten over de toekomst van het programma en om nieuwe doelen te stellen.
Meer weten?
KIMO Nederland en België - Green Deal Visserij voor een Schone Zee