Tijdens de Green Deal Circulair Inkopen, de winnaar van de Green Deal 2017, zijn bijna 80 pilots gestart. Van 39 van deze pilots zijn inmiddels factsheets beschikbaar met een samenvatting van de inhoud en relevante informatie. “Het doel hiervan is om van elkaar te leren en anderen te inspireren”, aldus Michel Schuurman van MVO Nederland.

De eerste fase van de Green Deal Circulair Inkopen is afgerond. Hierin heeft elk van de deelnemende partijen 2 pilots uitgevoerd. In 4 jaar tijd is de deal uitgegroeid van 18 naar 45 deelnemers. Gezamenlijk hebben zij circa 80 pilots uitgevoerd, waarvan nog enkele lopen. Van de afgeronde 39 pilots zijn factsheets gepubliceerd waarin de inhoud van de pilot is samengevat en de beschikbare informatie gebundeld. Naar aanbestedingsdocumenten, plannen van aanpak of andere relevante informatie is gelinkt wanneer deze voorhanden zijn.

Naar een circulaire keten

“We willen de lessen die tijdens deze pilots zijn geleerd naar buiten brengen,” zegt Schuurman, “om andere inkopende organisaties te informeren en inspireren om zelf aan de slag te gaan. Met name de generieke lessen zijn eruit gehaald, zodat anderen kunnen leren van deze koplopers.” Neem bijvoorbeeld bedrijfskleding: jaarlijks gaan na gebruik grote hoeveelheden technische bedrijfskleding de verbrandingsoven in als bedrijfsafval. “Dat kan en moet anders. Hoe kunnen we toe naar een circulaire keten? Aan de voorkant om kleding te produceren van gerecyclede vezels van oude bedrijfskleding. En aan de achterkant dat de afgedankte kleding een nieuw leven krijgt in de vorm van nieuwe bedrijfskleding of andere producten.”

Integraal samenwerken

Het mooie van dit voorbeeld vindt Schuurman dat meerdere marktpartijen integraal samenwerken. “In de ene sector, zoals de spoorwegen, is oranje een signaalkleur en draagt iedereen een geel hesje. Terwijl bij werkzaamheden langs de weg een oranje hesje verplicht is vanwege een betere zichtbaarheid. Dus heeft elke werknemer twee hesjes in de auto liggen. Waarom dan geen dubbelzijdig hesje produceren dat aan de ene kant geel en de andere kant oranje is? Dat betekent 50% besparing op materiaal en kosten.” Zo krijgen Dura Vermeer, Alliander en TBI Croon gezamenlijk de bedrijfskledingmarkt weer in beweging. “De volgende stap is circulair produceren. Vanwege de hoge veiligheidseisen blijkt dat nog best lastig, dus dat gaat stap voor stap. Zoals kenmerkend is voor deze Green Deal, we hebben een lange adem nodig.”

Deze Green Deal is met één jaar verlengd tot 31 december. Momenteel wordt gewerkt aan een vervolg: de nieuwe deal Green Deal Circulair Inkopen 2.0.

Factsheet circulaire bedrijfskleding:

Bekijk de factsheet op de website van Pianoo.

Wegwijzer Circulair Inkopen (nu nog statisch maar eind 2017 interactief):

Ga naar de website van MVO Nederland voor meer informatie.