Aantal elektrische deelauto’s ruim verdubbeld in 2021

Elektrisch rijden - laden
Nieuws |

Het aantal elektrische deelauto’s is het afgelopen jaar ruim verdubbeld. In maart 2020 telde Nederland nog 5.200 elektrische deelauto’s. Een jaar later waren het er 11.500. Ook andere vormen van autodelen nemen toe in populariteit. In totaal reden dit voorjaar 87.825 deelauto’s op de weg. Dat blijkt uit het Dashboard autodelen 2021 van CROW-KpVV.

Goed nieuws voor het klimaat
Elektrisch autodelen in Nederland groeit snel. Dat is goed nieuws voor het klimaat en de schone lucht in de stad; auto’s die elektrisch rijden stoten immers geen uitlaatgassen uit. Het aantal elektrische deelauto’s (volledig elektrisch en plug-in hybride) is in 2021 verdubbeld. Van de 87.825 deelauto’s in Nederland rijdt ongeveer 13% elektrisch. Dat is veel. Ter vergelijking: zo’n 3,1 procent van alle auto’s in Nederland rijdt elektrisch.

Staatssecretaris Van Weyenberg (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) noemt de cijfers goed nieuws: “Autodelen zit in de lift en dat is mooi. Het helpt voor het klimaat, schonere lucht en beter gebruik van de publieke ruimte. Bovendien is autodelen voor veel mensen ook een betaalbaar alternatief voor een eigen auto of tweede auto. En als dat elektrisch is, worden de voordelen alleen maar groter.”

Groei deelauto’s versnelt, groei autodelers gaat sneller
Nederland beschikt in het voorjaar van 2021 over 87.000 deelauto’s. In een jaar tijd zijn er ruim 13.000 deelauto’s bijgekomen. Op het meetmoment was het streefdoel van 100.000 deelauto’s nog niet behaald, maar de landelijke groei van het aantal deelauto’s blijft doorzetten en versnelt zelfs. Naar verwachting wordt het streefdoel rond de jaarwisseling gehaald. Het doel om het gebruikersaantal te verhogen naar 700.000 gebruikers werd al in het voorjaar van 2020 behaald. In maart 2021 waren er 971.000 autodelers. Dat de gebruikersdoelen overtroffen zijn, is dan ook goed nieuws.  

Dashboard autodelen
Benieuwd naar welke gemeente en provincie de meeste deelauto’s heeft? Ga dan naar het Dashboard autodelen. Via Monitor zijn de cijfers te bekijken over het huidige aanbod en gebruik van deelauto’s, zowel landelijk als op gemeenteniveau.

Lees de uitgebreide versie van het nieuwsbericht.