DC Current wint NENnovation Award

DC Current
Nieuws |

De Green Deal Gelijkspanning Haarlemmermeer is een zeer succesvolle Green Deal. In 2013 nam Harry Stokman het initiatief om bij een bouvardiakweker gelijkspanning (DC) in plaats van wisselstroom toe te passen. Dit unieke energiebesparende concept stond (inter)nationaal in de belangstelling. En nu is er ook erkenning voor het baanbrekende werk dat Stokman verrichtte. Op 11 oktober ontving DC Current uit handen van Eva Jinek de NENnovation Award.

De jury loofde de sociale impact van het innovatieve concept. “DC (gelijkstroom) is een veelbelovende oplossing voor de gigantische uitdagingen op het terrein van duurzame energie. De voordelen van DC worden wereldwijd gezien als een oplossing voor elektrificatievraagstukken.”

Gelijkstroom

Wat is het voordeel van DC, vroegen we Harry Stokman een paar jaar geleden. “Gelijkstroom heeft als voordeel dat het een constante stroomrichting en stroomsterkte heeft en duurzaam is. Om het succesvol toe te passen moet de wetgeving echter aangepast worden. Zo zijn er aan gelijkstroom geen netcodes toegekend, zijn er geen regels voor de installaties én de normen zijn niet dekkend. Voor de normering, vastgelegd in NEN 1010, is bijvoorbeeld de beveiliging een issue. Wisselstroomsystemen hebben een fysieke beveiliging door middel van zekeringen en automaten. Bij gelijkstroom wordt de beveiliging via software geregeld.” Inmiddels zijn we vijf jaar verder en zijn deze zaken geregeld.

Wereldleider in DC

Al binnen de Green Deal periode boekte DC Current veel progressie. De proeftuin in de Haarlemmermeer was succesvol, de eerste contacten met NEN werden gelegd en ook internationaal timmerde het bedrijf aan de weg. De inspanningen die verricht werden trokken ook de aandacht van de NENnovation-jury: “Wat de jury erg sterk vindt, is dat Direct Current en de heer Stokman standaardisatie in het internationale speelveld gebruiken om deze innovatie wereldwijd te bevorderen. DC kan daardoor wereldwijd een compatible systeem worden en ons land is dankzij de inspanningen van Direct Current een wereldleider in DC geworden.”

DC in Nederland

Maar ook in Nederland wordt DC steeds meer toegepast, zegt Stokman: “Ons DC-systeem wordt in veel projecten geïmplementeerd. We zijn trots op Circl van ABN AMRO, de energieproducerende N470, de openbare verlichting door CityTec en binnenkort volgen er meer projecten. Zoals de Expo 2022 Floriade in Almere.”