Defensiekleding levert trendy tassen op

04 bedrijfskleding-1[1]

Wat houdt circulair inkopen in? Het NOS journaal ging langs bij het inzameldepot van defensiekleding. Ze liet zien hoe het textiel wordt gesorteerd, maar ook wat het resultaat is van het hergebruik: tassen die ook online verkrijgbaar zijn.

“Alle retourkleding van de Rijksoverheid ligt hier”, vertelt de manager Kleding Rijksoverheid voor de NOS-camera. “Defensie is onze grootste aanbieder. Wekelijks ontvangen wij zo’n 80 tot 100 pallets kleding, jaarlijks circa 1.000.000 kilo. Tot 2013 verbrandden we de kleding. Dat kostte ons € 500.000 per jaar.”

Tassen

Na ontvangst inspecteren medewerkers iedere broekzak en kijken ze of kleding kan worden hergebruikt. “Is dat niet zo dan sorteren we de kleding op kleur en op grondstof en vervolgens wordt het aangeboden aan belangstellende marktpartijen.” Een van de projecten die het oude textiel ontvangt is i-did slow fashion. Dit bedrijf maakt tassen van de afgedankte textiel. “En defensie koopt deze producten gemaakt van eigen vilt weer in.”

Voordeel circulair inkopen

Michel Schuurman van MVO Nederland legt uit dat het mes aan meerdere kanten snijdt. “Enerzijds gaat het over economisch belang; je kunt extra omzet genereren en markten openen. Het heeft een ecologisch belang, want het is duurzaam en er zijn minder afvalstromen. Maar het creëert ook extra arbeidsplaatsen.” De manager Kleding Rijksoverheid onderstreept die mening. “Het is een verdienmodel geworden. Als we dit proces voor hergebruik niet hadden ingezet hadden we jaarlijks voor € 10 miljoen aan extra textiel moeten inkopen.”

Het hele filmpje bekijken kunt u hier.