Dutch Windwheel stap dichterbij

01_DWW_Dutch Windwheel_DoepelStrijkers_Exterior view water side_vp

De eerste afbeeldingen van The Dutch Windwheel gingen de hele wereld over. Het gewaagde ontwerp van DoepelStrijkers Architecten, trok de aandacht van alle internationale media. Toch zou je het project tekort doen, door alleen naar de uiterlijke verschijning te kijken. The Dutch Windwheel is namelijk zoveel meer: het gebouw brengt innovaties samen op het gebied van energie, circulariteit, bouwen en ondernemerschap. Door de Green Deal die in juni is ondertekend, voorziet architect Duzan Doepel een mooie toekomst voor de technologische innovaties die doorontwikkeld en opschaalbaar kunnen worden.

The Dutch WindWheel wordt een verschijning die je niet over het hoofd kan zien aan de Rotterdamse horizon. “Afhankelijk van de locatie waar hij gerealiseerd gaat worden, bedraagt de hoogte 160 tot 180 meter”, vertelt Doepel. “Het idee ontstond ruim twee jaar geleden. Rotterdam is steeds meer de stad van innovatieve architectuur en toerisme én wil door de Roadmap Next Economy de omslag maken naar een nieuwe duurzame economie. Het gebouw dat we willen realiseren speelt in op de kansen die erg liggen, zowel op het gebied van technologische ontwikkelingen als de stedelijke opgaven.”

Thuis voor technologieën

Het gezichtsbepalende gebouw bevat straks onder meer woningen en een attractie, maar zal ook het thuis worden voor de geavanceerde technologieën van het consortium. “Samen met andere partijen willen we innovaties verder brengen, tot wasdom. Het is ook veel meer dan een gebouw, we brengen kennisinstellingen samen met publieke en private partijen en zetten hoog in op een aantal thema’s zoals energie, ict, circulariteit en we maken de koppeling tussen ondernemerschap en onderwijs.”

Extra boost

Vraag aan Doepel is: waarom is besloten een Green Deal te ondertekenen? “Binnen de privaat-publieke samenwerking willen we de mogelijkheden verkennen. Bijvoorbeeld: welke locatie is geschikt? We gaan samen een markt- en stakeholdersanalyse uitvoeren. En, we willen de business case samen verder uitwerken.” Daarnaast geeft de Green Deal het project een extra boost. Doepel ervaart dat nu al. “De interesse van investeerders wereldwijd is groot, maar deze samenwerking met de overheid maakt de belangstelling nog veel concreter. Dat merken we doordat we op een veel hoger niveau binnenkomen bij geïnteresseerde partijen.”