Een smaakexplosie in het hele land

Bord met salade

Wilt u een keer letterlijk genieten van een Green Deal: ook dat is mogelijk. De deal Verduurzamen Voedselconsumptie timmert hard aan de weg. In Amsterdam wordt door verschillende restaurants gebruikgemaakt van minder bekende eiwitten, in Groningen opende de Streekkantine haar deuren en in de Achterhoek organiseerde de Green Deal recent de Smaakwerkplaats Zuivel.

Het restaurant als inspiratie voor gezond en duurzaam eten, dat beoogt de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie. Minder dierlijke eiwitten en meer streek- en seizoensgebonden op het menu die lekker en aantrekkelijk worden geserveerd, kunnen een inspiratie zijn om het voedselpatroon van consumenten te veranderen. Zo’n duurzaam voedingspatroon draagt bovendien bij aan de gezondheid. Ook willen de partijen voedselverspilling tegengaan en zoveel mogelijk duurzaam geproduceerde producten gebruiken in hun keukens.

Onbekende eiwitten

Om dat te bereiken startten de deelnemers voor de zomer de pilot Nieuwe eiwitten. In Amsterdam werden bij een vijftal restaurants en cateraars minder bekende eiwitten (waaronder zeewier en boekweit) op de menukaart gezet. Dit was een eerste stap naar herwaardering van de Nederlandse keuken in het kader van Dutch Cuisine. Een van de mogelijke vervolgstappen is regionale matchmaking waarbij wordt ingezet op het makkelijker bereikbaar maken van bijzondere, regionale producten voor de Horeca.

Proeverij

Daarnaast is dit voorjaar in het bedrijfsrestaurant van de Gemeente Groningen de Streekkantine geopend. Alle lokale producenten waren hierbij aanwezig en boden in een proeverij een assortiment van hun producten aan. De Streekkantine is een samenwerking tussen Sodexo, De Streekkantine en de Gemeente Groningen. Met de Streekkantine geeft de gemeente het goede voorbeeld door regionaal geproduceerd voedsel aan te bieden in het bedrijfsrestaurant.

Smaakwerkplaats

En in de Achterhoek stimuleert de Smaakacademie Achterhoek de ontwikkeling van regionale foodketens. Zo vond recentelijk de Smaakwerkplaats Zuivel plaats waar lokale boeren, retailers en horeca aan elkaar gekoppeld werden om tot innovatie en nieuwe producten te komen. Hoe dat ging, kunt u hier zien.