Elektrische taxi beleeft snelle opmars in hoofdstad

taxi week elektrisch
Nieuws |

In 2020 is meer dan één op de tien nieuwe auto’s die de showroom verlaten volledig elektrisch. Dat verwachten de brancheverenigingen RAI, RDC en Bovag. Elektrisch rijden wordt daarmee volgens de autobranche nog sneller dan verwacht populair en gewoon. In sommige branches, zoals de taxiwereld, gaat het nog harder. In Amsterdam rijden al meer dan 1.000 elektrische taxi’s rond, en is één op de vier taxiritten inmiddels uitstootvrij.

Op de drukke Zuidas in de hoofdstad werd afgelopen week nog eens om extra aandacht voor elektrisch taxivervoer in de stad gevraagd, met de eerste Elektrische Taxiweek Zuidas. De Green Business Club Zuidas organiseerde deze week samen met Taxicentrale Amsterdam (TCA) en Taxicentrale Schiphol (TCS). De week werd geopend door Corinne Schot, managing partner van Baker McKenzie en Carolien Gehrels, European director Big Urban Clients van Arcadis.

Kiezen duurzame taxi kan in apps

Schot: “Als bedrijf doen wij mee aan de Elektrische Taxi Week, omdat die bijdraagt aan een schonere stad en een schonere wereld. Zelf neem ik eigenlijk alleen taxi’s vanaf Schiphol, en daar is gelukkig bijna de helft al elektrisch.” Op de luchthaven mogen niet-elektrische taxi’s al drie jaar klanten alleen op bestelling ophalen en mensen afzetten. Ze mogen er niet staan om op klandizie te wachten.
Met de apps van TCA en TCS is het al mogelijk voor een duurzame taxi kiezen, door op het icoontje ‘elektrisch’ te klikken. Eline Kik van de Green Business Club Zuidas: “We zien veel beweging aan de aanbiederskant en vanuit de regelgeving. Met deze week willen we ook de vraag stimuleren. Want veel mensen weten niet hoe makkelijk het is om een duurzame taxi te kiezen. En als de vraag stijgt, is dit ook een extra impuls voor de aanbieders om sneller te verduurzamen.”

Alle Amsterdamse taxi’s in 2025 uitstootvrij

Twintig CEO’s in de Green Business Club tekenden in 2017 de Intentieverklaring Elektrisch Taxivervoer. De Elektrische Taxi Week bracht de ambities daarvan weer onder de aandacht. Op stedelijk niveau is er de ambitie om de taxibranche in Amsterdam helemaal elektrisch te maken. Zo is in het convenant Schone Taxi’s afgesproken dat alle taxi’s in de hoofdstad in 2025 uitstootvrij moeten zijn.
Lees meer informatie onder andere op de webpagina de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek en de Green Deal Elektrisch vervoer 2016-2020