Gezond, comfortabel en energiezuinig wonen in de circulaire mHome

01 mHome
Nieuws |

De eerste biobased, circulaire woning is een feit. ECO+BOUW ontwikkelde een modulair concept van natuurlijke materialen. De mHome is niet alleen multi-inzetbaar maar ook comfortabel en gezond om in te wonen. De resultaten van de Green Deal Biobased Bouwen hebben hier mede aan bijgedragen.

“Het grootste probleem van de toekomst is een dreigend tekort aan grondstoffen”, zegt Patrick Schreven, directeur van ECO+BOUW en voorzitter van EcoBouw Nederland. “Een oplossing is het gebruik van hergroeibare grondstoffen. Daarmee werken we ook aan CO2-reductie, een oplossing voor het probleem van de toename van CO2. En tegelijk creëren we door het gebruik van natuurlijke materialen een gezonder, comfortabeler en energiezuiniger binnenklimaat. Pure win-win dus.”

Multi-inzetbaar

Het balletje van de realisatie van de mHome ging rollen door een verzoek van het ministerie van Economische Zaken (nu EZK) en RVO in 2015 om een voorbeeld van biobased bouwen te laten zien. Schreven: “Bij de ontwikkeling van de demowoning ‘mHome’ hebben we gebruik gemaakt van biobased en ecologische materialen. Voor de invulling van de circulariteit hebben we vooral gekeken naar het gebruik. Hoe langer een object in de kringloop blijft, hoe minder snel je nieuwe grondstoffen hoeft in te winnen. Ons uitgangspunt was multi-inzetbaarheid, daarom is gekozen voor modulaire bouw. Het huisje is 3,5 bij 10 meter en kan worden ingezet als nood-, vakantie- of studentenwoning, als pop-upkantoor, als ontvangst- of vergaderruimte of voor compact wonen.”

Opslag van 18 ton CO2

Door de biologische kringloop te sluiten, ontstaat een hergroeibare voorraad grondstoffen. Daarnaast wordt ook CO2 opgeslagen. In de mHome is 20 kuub hout gebruikt, dat is het equivalent voor de opslag van 18 ton CO2. “Zolang bomen en planten groeien, slaan ze CO2 op”, licht Schreven toe. “Na de kap blijft de CO2 opgeslagen in het hout. Alleen bij verbranding of compostering van het hout zou die vrijkomen. Die 18 ton is evenveel als het elektraverbruik van 22 huishoudens in een jaar tijd. Ter vergelijking: als je dezelfde hoeveelheid CO2 wil beperken als wij met de mHome, zijn jaarlijks 22 keer 24 zonnepanelen nodig.”

Ideale woning van de toekomst?

Behalve energiezuiniger is deze manier van bouwen ook gezonder en comfortabeler voor de bewoner, meent Schreven. “De muren zijn als een ademende Gore-Tex jas, in tegenstelling tot de plastic regenjas die de traditionele bouw eigenlijk is. Het overschot aan vocht wordt door de muur naar buiten toe afgevoerd waardoor een constante luchtvochtigheid en binnentemperatuur ontstaat. Ook is deze woning net zo brandveilig als een traditionele woning. Verder is de akoestiek beter en is de geur binnen aangenaam.” De ideale woning van de toekomst? “Dat hopen wij zeker. Dit concept is geschikt voor seriematig bouwen. De prijs is niet veel hoger dan bij een woning van traditionele bouw. Maar wanneer je alle bijzondere eigenschappen zou waarderen en mee zou wegen, zou de conclusie zijn dat je meer value for money krijgt.” Het ontwikkelen van de demowoning is tot stand gekomen door een samenwerking van 20 bedrijven. Voor een efficiënte samenwerking en het verder uitdragen van deze manier van bouwen, is het platform EcoBouw Nederland opgericht. Deze samenwerking komt voort uit de Green Deal Biobased Bouwen.