Hennep ontploft en wordt textieldraad

3 Greenhouse_byMashaBakker-5460

De Green Deal Natuurvezels gaat een nieuwe spannende fase in. Om ruwe hennepvezels geschikt te maken voor spinnerijen ontwikkelde StexFibers een stoomprocedé op basis van een oude techniek. De pilot is veelbelovend en in 2016 hoopt het bedrijf de productie op te schalen.

“We gaan de Nederlandse hennepvezels verwerken zodat ze geschikt zijn voor de textielindustrie. Dat doen we op basis van stoomexplosie. Dit is een oude techniek uit de stroverwerking. De hennepvezels worden met stoom onder druk gebracht. Vervolgens laten we de druk los en ontploffen de vezelbundels waardoor losse vezels ontstaan”, legt Ben Ratelband, directeur van StexFibers uit. “Innoveren blijft echter altijd spannend. De techniek achter de bewerking klinkt wellicht eenvoudig, maar de afstemming luistert nauw. Je moet de balans vinden. In de pilotfase – waarin we ons nu bevinden – werkt alles prima, maar bij opschalen kom je altijd voor verrassingen te staan.”

Geen chemicaliën

Kleding van hennep is niet nieuw, maar duurzame henneptextiel wel. “Het verschil tussen onze hennepvezels en henneptextiel uit het verre oosten is de duurzame verwerking. We gebruiken geen chemicaliën. Doordat Nederlandse hennep als grondstof dient, beperken we bovendien de vervoerskilometers. We verwachten daarmee in een grote behoefte te voorzien, want de textielindustrie ambieert te vergroenen en maakt graag gebruik van onze duurzame hennepgarens.” Een ander voordeel van het gebruik van Nederlandse hennep is volgens Ratelband de kwaliteit. “De vezels en het hout van de hennep die we geleverd krijgen zijn goed van elkaar gescheiden.”

Geweldige kleuropname

“Onze eerste focus is het leveren van hennepvezels die in de bestaande textielmachines kunnen draaien. Die vereisen ‘gladde’ garens en de industrie stelt daar strenge eisen aan. De resultaten tot op heden zijn positief. En proeven die we hebben gedaan met bedrukking en kleuren laten goede resultaten zien. De kleuropname van hennep is zelfs beter dan van katoen”, legt Ratelband uit.

Reststromen

Behalve over het productieproces is er nagedacht over de reststromen. “We willen ons afval beperken en voor de reststromen is belangstelling. De lignine (red: natuurlijk plakmiddel van vezels) kan bijvoorbeeld ingezet worden als grondstof voor bioplastics. En de korte vezels, die voor de textielindustrie ongeschikt zijn, kunnen als waardevolle grondstof dienen voor de papierindustrie of voor composieten.”