Hoe zit het met circulair inkopen?

stomen bekleding
Nieuws |

Met hergebruik bespaar je niet alleen grondstoffen. Er valt ook geld mee te verdienen. Vandaar dat het kabinet streeft naar een circulaire economie. Om die te stimuleren startte in 2013 de eerste Green Deal ‘Circulair Inkopen’. Wegens succes loopt er nu een tweede Green Deal. Meubelproducent 706 Seating Group haakte enthousiast aan.

706 Seating Group is gespecialiseerd in zitmeubels voor thuis, op het werk en in de horeca. “De mogelijkheid om onze stoelen te recyclen hebben we altijd zo veel mogelijk in het ontwerp meegenomen”, zegt directeur Erik Kramers. “Oorspronkelijk, zo’n 15 jaar geleden, niet eens zo zeer omdat we per se duurzaam wilden werken. Maar meer omdat het slim is. Als een onderdeel stuk is, hoef je alleen dat te vervangen.”

Stoelen hergebruiken

In 2018 besloot 706 Seating Group deel te nemen aan de nieuwe Green Deal ‘Circulair Inkopen 2.0’. “Een belangrijke reden was dat onze dealers merkten dat levering van gebruikte bureaustoelen een vereiste werd bij aanbestedingen”, zegt Kramers. “Zo ontstond ons Re-Use-concept. Als we nieuwe stoelen leveren, halen we oude stoelen op. Zo hoeven we niet met lege vrachtauto’s te rijden en redden we vele stoelen van de vuilstort. Het gaat om stoelen van alle merken. Zo bouw je een grote collectie op. Lukt het niet om ze een tweede leven te geven? Dan halen we ze nauwkeurig uit elkaar voor goed gescheiden afvalstromen.”

95% minder plastic verpakking

Het doel van de Green Deal is dat alle, ruim 50 partners aan de hand van pilotprojecten ervaring opdoen met circulair inkopen. Knel- en verbeterpunten delen zij. Ook 706 Seating Group sluit daarbij aan. Want behalve leverancier is het Noord-Hollandse bedrijf ook een inkopende partij. “Wij laten de onderdelen van onze meubels maken door bedrijven in Taiwan en Italië. Daarbij streven we ernaar om verpakkingsmateriaal in het algemeen terug te dringen en circulariteit van verpakkingen te bevorderen. Zo hebben we in een pilot van 6 maanden het plastic verpakkingsmateriaal met 95% verminderd. En we gaan verder. We willen toewerken naar de inkoop van losse onderdelen. Die kunnen dan gerust in stalen kratten aangeleverd worden, die je keer op keer kunt gebruiken.”

Voorraad opbouwen

Ook met Re-Use doet 706 Seating Group binnen de Green Deal ervaring op. “Om deze productlijn op te schalen hebben we een pand aangehuurd. Daar leggen we een voorraad gebruikte stoelen aan en scheiden we het afval. Punt bij het opschalen is wel dat je van de verschillende merken voldoende stoelen in huis moet hebben. Want klanten willen in een kantoorpand dezelfde stoelen hebben. Het duurt wel even voordat je zo’n collectie hebt.”

Bij concurrenten aankloppen

Een ander punt is dat 706 Seating Group soms bij concurrenten moet aankloppen voor onderdelen om een stoel voor hergebruik geschikt te maken. “Die moet dan wel zo ruimdenkend zijn om je dat te leveren.”

Expertisecentrum Aanbesteden

Of circulair inkopen in Nederland van de grond komt? “Dat kun je zeker zeggen. Steeds meer aanbestedende organisaties, zoals overheden, doen er ervaring mee op”, merkt Sara Rademaker, adviseur bij PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “De eerste Green Deal ‘Circulair Inkopen’ was van 2013 nog gericht op het verkennen van de mogelijkheden en experimenteren met pilots. De huidige Green Deal heeft als thema ‘van pilot naar opschaling’: steeds meer organisaties gaan circulair inkopen en de koplopers beginnen het structureel te doen. Die toegenomen aandacht zien we bijvoorbeeld ook bij onze Circulair Inkopen Academie. Daarvoor zijn nu al voor de vierde keer 60 deelnemers.”

Circulair werken

Omdat circulair inkopen gangbaarder is geworden, is het volgens Rademaker ook gemakkelijker om ermee te beginnen. “Er zijn genoeg goede voorbeelden te vinden. Handig is ook de Wegwijzer Circulair Inkopen. Niemand hoeft het wiel zelf opnieuw uit te vinden.” Wat alleen nog wel vaak gebeurt, is dat organisaties pas laat over circulair inkopen nadenken, stelt Rademaker. “De doelstelling om circulair in te kopen wordt bij gemeenten bijvoorbeeld vaak door beleidsmakers of een wethouder bij de inkoopafdeling belegd. Maar als het inkooptraject start, is het vaak al te laat om de circulaire doelen goed te kunnen realiseren. Beter zou zijn als doelstellingen bij de interne opdrachtgevers terechtkomen om de ambities en de juiste vraagstelling helder te hebben. Zo kunnen ze eerder nadenken hoe ze circulair kunnen gaan werken.”

Meer weten?

Green Deal ‘Circulair Inkopen 2.0’