Lancering Plastic Promise op Amsterdam Dance Event

Lancering Plastic Promise
Nieuws |

Op 17 oktober 2018 was de lancering van de Plastic Promise tijdens ADE Green. Dit is de conferentie van het Amsterdam Dance Event.  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven en dj Sam Feldt gaven het startschot voor de campagne met andere betrokken partijen. In deze unieke beweging nemen festivals, sportevents, de evenementenindustrie en drankfabrikanten hun verantwoordelijkheid voor de terugdringing van wegwerpplastic. Het doel is vijftig procent minder plastic in 3 jaar.

“Het is bizar als je ziet hoeveel plastic bekers, rietjes en frietbakjes we produceren om die vervolgens maar één keertje te gebruiken”, aldus Van Veldhoven. “Zonde!” Onder luid applaus maakte zij tijdens de zesde editie van ADE Green haar entree in een uitverkochte zaal van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Van Veldhoven voegde zich op het podium bij diverse grote muziekevenementen, de gemeente Amsterdam, sportorganisator Le Champion – bekend van de TCS Amsterdam Marathon en de Dam tot Damloop – en diverse drankenproducenten zoals Bar le Duc, Coca-Cola, Grolsch, Heineken, Lipton en Vrumona.

Toekomst zonder wegwerpplastic

Van Veldhoven sprak over het belang van het tegengaan van single use plastics. “Dat we vandaag samen afspreken om op festivals binnen 3 jaar minimaal de helft van al die plastic wegwerpartikelen weg te doen en door duurzame alternatieven te vervangen, is heel goed nieuws. En bovendien is het een hele forse stap op weg naar mijn uiteindelijke doel: een brede aanpak voor een toekomst zonder wegwerpplastic.” Tot vermaak van de aanwezigen reageert moderator Natasja van den Berg daarop met de woorden: “Ze is een politica, maar ik geloof haar nog ook.” Die woorden werden ontvangen onder groot applaus.

Ambitieuze beloften

Plastic Promise is een landelijke beweging, die voortkomt uit de Green Deal Afvalvrije Festivals. Initiatiefnemer van deze beweging is de evenementenindustrie, die hiermee een pioniersrol op het vlak van verantwoord plasticgebruik vervult. Ook nemen festivals als Eurosonic Noorderslag, Q-dance en Solar Weekend Festival hun verantwoordelijkheid. Van Veldhoven prijst hun voortrekkersrol.

De diverse promises die de partijen deden, zijn dan ook ambitieus. Zo geeft Vrumona aan dat hun flessen binnen 3 jaar uit 50% gerecycled PET zal bestaan. Heineken streeft ernaar dat binnen 3 jaar 50% van hun plastic bekers door herbruikbare bekers is vervangen of hoogwaardig wordt gerecycled. De gemeente Amsterdam verbiedt het gebruik van wegwerpplastic op evenementen in 2020.

Op grote schaal implementeren

Iedereen kan bijdragen, meent Van Veldhoven. Zo maakte ze er bij de Milieuraad een opmerking over dat de lepeltjes bij de koffie van plastic waren. De keer daarna dat ze er kwam, waren deze vervangen. De boodschap is dat je zelf de handschoen kunt oppakken. Sam Feldt beaamt dat: "Nu ik weet hoeveel impact plastic heeft op onze planeet, raak ik steeds meer gemotiveerd om mijn bereik te gebruiken om hier iets aan te doen. Ik wil onderzoeken hoe we recycling op een grotere schaal in onze leefgewoontes kunnen implementeren. Zelf reis ik met een herbruikbare waterfles en vraag ik tijdens events waar ik draai de promotors om geen rietjes uit te delen, tenzij mensen hier specifiek om vragen.”

Toolkit Afvalvrije Festivals

Ook is tijdens ADE de Toolkit Afvalvrije Festivals gepubliceerd. Hierin is 3 jaar aan kennis en ervaring gebundeld in 1 document via de Green Deal Afvalvrije Festivals.  Na een aantal pilots zijn de resultaten nu in kaart gebracht. Koplopers uit de evenementenindustrie voerden deze pilots uit.Welke stappen zet je om het plasticgebruik te reduceren? Hoe stap je over naar circulaire drinkbekers? En wat zijn de voor- en nadelen? Ook vind je een compleet hoofdstuk over het composteren van afval en het reduceren van campingafval. De toolkit is geïllustreerd met praktijkvoorbeelden.

Plastic Pact

Als doorkijkje naar volgend jaar kondigde Van Veldhoven het Plastic Pact aan. Begin 2019 zal een groot aantal partijen dat ondertekenen. Het Pact houdt een pakket met maatregelen in waarbij afspraken worden gemaakt over reductie, hergebruik en recyclen van plastic producten en verpakkingen.

Download de Toolkit Afvalvrije Festivals

Meer weten?