Nul-op-de-Meter school De Leister Igge wint de Gouden Kikker

De Leister Igge
Nieuws |

Op 14 februari werd bekend dat De Leister Igge in het Friese Opeinde de Gouden Kikker 2019 - de prijs voor het duurzaamste onderwijsgebouw - heeft gewonnen. Vooral de maatschappelijke relevantie en de opschaalbaarheid van de renovatie spraken de jury aan. In 2018 spraken we de directeur van de school. Met de architect blikken we nu terug op het bouwproces, de mogelijkheden en het belang om energieneutraal te (ver)bouwen.

De Leister Igge is de eerste ‘School vol Energie’-renovatie. Bijzonder is dat het een gebouw is dat iedere gemeente wel binnen haar grenzen heeft staan: een school uit de jaren 70 die niet meer voldoet aan de energetische eisen van deze tijd. In slechts zes weken lukte het de architect, aannemer en installateur – verenigd in het consortium Grenovation – om het schoolgebouw te renoveren naar de Nul-op-de-Meter standaard.

Herkenbaar

‘Integraal Kind Centrum De Leister Igge toont aan dat we door samenwerking stappen kunnen zetten om de wereld beter achter te laten voor onze kinderen’, zegt architect Thomas Bögl (LIAG architecten en bouwadviseurs). ‘Het is niet het grootste gebouw, en ook niet het mooiste, maar wel heel herkenbaar. Door hier invulling te geven aan duurzaamheidsvraagstukken en een Nul-op-de-Meter gebouw te realiseren tonen we aan dat dit voor veel meer scholen tot de mogelijkheden behoort.’

Zes weken

De verbouwing nam slechts een zomervakantie in beslag, zonder dat er concessies zijn gedaan aan de energetische prestaties. ‘Voor de gemeente, het schoolbestuur en het consortium was het van meet af aan duidelijk dat het gebouw weer veertig jaar mee moet kunnen. Omdat we allemaal de ambities onderschreven en het consortium het gebouw in BIM helemaal uitwerkte, was het mogelijk om dit in zo’n kort tijdsbestek uit te voeren.’

Maatregelen

Een korte opsomming van de maatregelen die zijn getroffen, maakt duidelijk dat het een huzarenstuk was. Toegevoegd zijn triple glas, thermisch onderbroken kozijnen, zonnepanelen, isolatie in het dak, de vloeren en de gevel (allen aan de binnenzijde uitgevoerd), lokale luchtbehandelingsunits voor verwarmen en koelen, CO2-gestuurde ventilatie per klaslokaal én een extra klaslokaal op de eerste verdieping. Daarnaast zijn twee noodlokalen verwijderd. En in de ‘U’ van de oorspronkelijke plattegrond is ruimte toegevoegd. Bögl: ‘Het bouwvolume is daardoor compacter geworden. Ook dat komt de energetische prestaties ten goede.’

Nieuwe plattegrond

Aan de binnenzijde is de renovatie het meest zichtbaar. De architect realiseerde bijvoorbeeld een nieuwe plattegrond. ‘Vroeger waren de klaslokalen verdeeld over het gebouw. Deze zijn nu meer geclusterd. Op de eerste verdieping zitten de oudste leerlingen. En de centrale hal kan aan de BSO worden gekoppeld. Het is die flexibiliteit in combinatie met de energetische prestaties die ervoor zorgt dat het gebouw een gezonde toekomst tegemoet gaat.’

Meer weten?

Green Deal Verduurzaming Scholen

Downloads