Opleiding warmtepompen hard nodig

Opleiding warmtepompen hard nodig
Nieuws |

Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken is om de komende vijf jaar 6.000 monteurs op te leiden. Zij moeten warmtepompen in particuliere woningen gaan plaatsen en onderhouden. Dat is een enorme omslag, niet alleen in techniek maar vooral in hun werkwijze. Roelof Robbertsen van opleidingscentrum GOO vertelt waarom opleiden hard nodig is.

“Een warmtepomp zorgt weliswaar voor warmte, maar vergt andere kennis dan de gemiddelde CV-monteur nu in huis heeft. Dat komt omdat warmtepompen werken op basis van koudemiddelen. Om hiermee te mogen werken is een F-gassen diploma vereist en moet de onderneming beschikken over een BRL-100 accreditatie”, vertelt Roelof Robbertsen, van opleidingscentrum GOO in Ede.

Nieuwe vakmensen

Met nog zes andere opleidingscentra staat hij voor de taak om nieuwe vakmensen op te leiden. “Wij bieden vanaf dit jaar drie opleidingen aan én de mogelijkheid om te specialiseren. De basisopleiding leert monteurs de warmtepomp begrijpen en beheersen, de opleiding voor servicemonteur gaat in op de installatie en reparatie én het zoeken en verhelpen van storingen terwijl de aspirant ontwerper een systeem moet begrijpen en ontwerpen.”

Advies en installatie

De monteurs die worden toegelaten moeten in het bezit zijn van een F-gassen diploma (ze mogen dan werken met synthetische koudemiddelen), maar het installeren van een warmtepomp betekent ook zij hun kennis aanzienlijk moeten verbreden. “Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de CV, maar ze zullen ook hun klanten goed moeten voorlichten.

Goede voorlichting

Om een paar aspecten te noemen: de warmtepomp kan meer geluid maken en het elektriciteitsgebruik stijgt in de winter. Daardoor is het niet altijd goedkoper. Een gemiddeld huis warm krijgen met warmtepomp die gekoppeld is aan zonnepanelen, is bijna niet mogelijk. Dan zou je namelijk 21 panelen op het dak moeten leggen. Kortom: het is hard nodig om installateurs goed op te leiden zodat zij goede voorlichting kunnen geven én op een veilige manier de warmtepompen kunnen installeren en onderhouden.”

Ondertekening Green Deal

Op 4 september is de Green Deal Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken ondertekend door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra en diverse andere partijen. Een grote stap op weg naar grootschalige duurzame warmtetechniek en een lagere CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving.