Overheid en Sea Rangers tekenen Green Deal voor gezonde zee

Minister Carola van Schouten en Wietse van der Werf van Sea Ranger Service tekenen de Green Deal.
Nieuws |

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Mylène Sopacua

Op 5 december 2018 tekenden Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Sea Ranger Service-oprichter Wietse van der Werf een Green Deal. Hierdoor kan de Sea Ranger Service van start met een tweejarige pilot op de Noordzee. De pilot onderzoekt welke taken op het gebied van duurzame voedsel- en energietransitie de Sea Rangers kunnen uitvoeren. Dit zijn jongeren opgeleid tot "boswachters op zee".

Minister Eric Wiebes, minister Cora van Nieuwenhuizen en Staatssecretaris Tamara van Ark tekenen de Green Deal ook. Zij willen vernieuwende, duurzame initiatieven ondersteunen.

Jongeren als "boswachters op zee"

De Sea Ranger Service is de eerste maritieme rangerdienst in de wereld. Ook buitenlandse overheden volgen deze aanpak met belangstelling. Nederland toont zich hiermee voorloper in maritieme innovatie en duurzaam ondernemen met sociale impact. Met deze Green Deal erkent de overheid dat er kansen liggen in de duurzame blue economy (zeeconomie). Maar ook dat de aanpak van de Sea Ranger Service banen creëert voor jongeren. En om deze jongeren nieuwe taken voor een duurzame voedsel- en energietransitie op zee uit te laten voeren. Denk bijvoorbeeld aan: het onderhoud van zeewierboerderijen, bouwinspectie tijdens de constructie van nieuwe windmolens en natuurherstel in beschermde zeegebieden.

Sea Ranger Service

Sociaal ondernemer Wietse van der Werf zette de Sea Ranger Service in 2016 op. Jaarlijks selecteert de organisatie groepen jongvolwassenen voor een 5-weekse, intensieve bootcamp. Veteranen van de marine geven hier leiding aan. Daarna volgt een selectie van 12 deelnemers. Zij mogen een jaar lang op een zeilschip taken op zee uitvoeren van verschillende duurzame disciplines. Daarnaast ontwikkelt en bouwt Sea Ranger Service ook speciale zeilschepen die de Sea Rangers op zee gebruiken.

Meer informatie?