Primeur: Eerste nul-op-de-meter-school opent in Opeinde

Voorkant basisschool de Leister Igge in Opeinde
Nieuws |

Een primeur voor basisschool De Leister Igge in Opeinde. In november 2018 opende deze eerste nul-op-de-meter-school in Nederland haar deuren. Na een grondige renovatie en isolatie is de school omgetoverd tot een gezonde, energieneutrale en toekomstbestendige basisschool. Het project is uniek  vanwege de aanpak en de manier van financiering.

“We hebben het schoolgebouw grondig verbouwd, de fysieke inrichting gemoderniseerd en intensief geïsoleerd”, vertelt Albert Jan Tiemens, coördinator bedrijfsvoering en waarnemend directeur-bestuurder van De Leister Igge. “Aan de windzijde is isolatie geplaatst, zodat we weinig warmte verliezen. Daarmee hoeven we ook relatief minder warmte toe te voegen. Verder hebben we alle kozijnen vervangen door geïsoleerde kozijnen met hoogwaardig driedubbel glas.” Onderdeel van de renovatie was de sloop van twee noodlokalen en uitbreiding van de school tot een Integraal Kind Centrum (IKC). De renovatie zorgt ervoor dat De Leister Igge de boeken ingaat als het eerste IKC in Nederland met Nul op de Meter.

Gezond binnenklimaat school

De school is nu een zogenaamde ‘frisse school, klasse B’. Dat houdt in dat de school voldoet aan de norm voor de binnenkwaliteit. Als de CO2 boven een bepaalde norm komt, slaan de installaties aan die de ‘vervuilde’ lucht verversen. Er wordt van buiten frisse lucht aangetrokken. Die wordt meteen verwarmd, als de buitentemperatuur lager is dan binnen wenselijk is. Dat wordt allemaal elektronisch geregeld. “Dat bevalt bijzonder goed”, zegt Tiemens. “Scholieren en leraren vinden het binnenklimaat opmerkelijk fris. Dat in tegenstelling tot de wat muffe lucht die vaak in basisscholen hangt. We moeten alleen het inregelen van de temperatuur nog verder uitbalanceren.”

Unieke deal met aannemer

Het schoolbestuur besteedde de uitvoering van het project op een unieke wijze aan. Tiemens: “Met de aannemer hebben we de deal gesloten dat die ook twintig jaar lang het onderhoud voor zijn rekening neemt. Onder het all-in bedrag valt dat hij ook twintig jaar de eventuele gas-, elektra- en de waterrekening betaalt. Deze manier van aanbesteden zorgt ervoor dat de aannemer kwalitatief hoogwaardige materialen gebruikt, omdat hij zijn risico op onderhoud wil minimaliseren. Reden waarom hij bijvoorbeeld heeft gekozen voor kunststof kozijnen. Dat is prima. In onze aanbesteding liggen de kwaliteitseisen vast, daarbinnen had de aannemer ruimte voor eigen invulling.”

Vertrouwensband met gemeente

Door de constructie met de aannemer kon de school de werkzaamheden op een andere manier financieren. De school is minder geld kwijt aan onderhoud en de elektriciteitsrekening valt weg. “Het bedrag dat we jaarlijks hiermee besparen hebben we gekapitaliseerd over dertig jaar. Dat heeft de gemeente Drachten-Smallingerland voorgefinancierd. Het schoolbestuur heeft een deal met de gemeente om het in dertig jaar af te betalen.”

De Leister Igge is de enige van de vijf pilotprojecten uit het programma School voor Energie van de Green Deal Verduurzaming Scholen dat een energieneutrale school bouwde. “Waarschijnlijk liep het bij de andere scholen spaak op de financiering. Wij hebben dit voor elkaar gekregen dankzij onze vertrouwensband met de gemeente.”

Unieke aanpak en financiering

Veel hoogwaardigheidsbekleders van het bedrijfsleven en ministeries bezochten de school tijdens de feestelijke opening op 12 november 2018. “Bestuurders hebben met oog op het Klimaatakkoord grote belangstelling voor dit concept”, besluit Tiemens. “Hoe we het hebben aangepakt en hoe we het hebben gefinancierd, is echt uniek.”

Meer weten?