Pure smaken in West-Brabant

wintertafel dutch cuisine
Nieuws |

Genieten van duurzaamheid. Voor sommigen zal dat klinken als een contradictio in terminis. Toch is dat precies de beleving die Dutch Cuisine voor ogen heeft met de route Zilt, Zoet, Zalig West-Brabant. "We brengen geschiedenis, cultuur, natuur, streekproducten en culinaire beleving samen", vertelt Marjan Pijnenburg van Dutch Cuisine over de route die zij met Mattmo Creative, Routebureau Brabant en Regio West-Brabant ontwikkelde voor VisitBrabant.

De Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie nadert de afronding, maar van minder energie lijkt geen enkele sprake, blijkt als we Pijnenburg spreken. "De Dutch Cuisine route in West-Brabant is de eerste route die we hebben uitgestippeld. Er zullen meer routes volgen. Eerst op Texel en Amsterdam en vervolgens zuidelijker langs de Nederlandse Noordzeekust. Maar we trappen af in Brabant waar we bijzondere culinaire fiets- en wandelroutes uitstippelden." Deze routes kunt u vinden op: www.dutch-cuisineroutes.nl

Variatie

Wat West-Brabant zo interessant maakt, is moeilijk in een paar woorden te omschrijven. "De tegenstellingen zijn zo mooi in dit gebied", zegt Pijnenburg. "Aan de westkant is een uniek zoetwatergetijdegebied waar door het openen van de Haringvliet bepaalde vissoorten terugkomen. Hier zijn nog weervissers die oude vistechnieken gebruiken om ansjovis te vangen. Maar ook het landschap is gevarieerd. Er zijn vruchtbare gronden waar granen, aardappelen, koolzaad, suikerbiet en zacht fruit worden geteeld. Terwijl op de hoger gelegen zandgronden schapen worden gehouden. Kortom: een heel uniek en divers gebied."

restaurant_dezwaanettenleur.jpg

Culinair landschap

Wat bijzonder is aan de routes is dat het meer is dan ‘happen en stappen’. "We willen mensen meenemen door het culinaire landschap en ze laten kennismaken met tien verhalen over Brabants eten. Zo is er een route geïnspireerd op de aardappeleters rond Bergen op Zoom en ‘A taste of Van Gogh’ voert bezoekers naar de streek rond Etten-Leur. "

Historie

Daarnaast vertelt Pijnenburg dat niet alleen producenten en restaurants bezocht worden. "We  willen alle aspecten van onze eetcultuur onder de aandacht brengen; hoe is deze ontstaan? Daarom hebben we ook de musea en cultuurhuizen erbij betrokken."Vraag is echter: hoe zichtbaar is die geschiedenis nog op ons bord? Pijnenburg: "Neem Breda, ooit was dat een garnizoensstad. De chocoladefabriek, de conservenindustrie, de bierbrouwerij maar ook de productie van aardappels, groente en fruit vinden in die geschiedenis hun oorsprong."

Hedendaagse cultuur

Én er is aandacht voor de hedendaagse cultuur. "Wat wij belangrijk vinden is de connectie maken. Enerzijds tussen producenten en horeca, maar vooral ook tussen gasten en hun eten. Én, we verbinden producten en de Nederlandse keuken aan Nederlandse creativiteit. De chef-koks ontwikkelen nieuwe gerechten, waardoor gezond eten lekker en aantrekkelijk wordt, terwijl talentvolle vormgevers zoals Cor Unum en Atelier NL serviezen ontwerpen waarop het eten maximaal tot zijn recht komt. Eerlijkheid voert daarbij de boventoon, want dat hoort bij de Nederlandse eetcultuur: eenvoud, pure smaken én ‘out of the box denken’."

restaurant_Hemingway.jpg