Vlaamse Green Deal Gedeelde Mobiliteit

fietser

In navolging van de Nederlandse Green Deals is de aanpak vertaald naar de Vlaamse context. De Vlaamse Green Deal is een nieuw instrument dat meestal een complexe problematiek behandelt, vaak samen met vele andere partijen. Om de deal te doen slagen, is bij alle partijen de nodige flexibiliteit, gedrevenheid en leergierigheid nodig. De overheid zet daartoe ondersteunende structuren op waarbij er over beleidsdomeinen heen moet worden samengewerkt. Met de focus op autodelen, carpoolen en fietsdelen  is op 27 maart de eerste Vlaamse Green Deal gedeelde mobiliteit getekend. 

Het doel van de Green Deal Gedeelde Mobiliteit is om de implementatie van gedeelde mobiliteit te versnellen. Bedrijven, overheden en burgers worden gestimuleerd en ondersteund om hun mobiliteit duurzamer te organiseren door gebruik te maken van het aanbod van autodeelorganisaties, fietsdeelsystemen en carpooldiensten. Daarbij wordt maximaal ingezet op elektrisch autodelen en elektrisch fietsdelen.

De deal wil een breed spectrum aan partners bereiken: steden en gemeenten, bedrijven, middenveld, verzekeringsmaatschappijen, software ontwikkelaars, mobiliteitsorganisaties, bouwpromotoren, provincies, burgers … Iedereen kan een bijdrage leveren aan meer duurzame en gedeelde mobiliteit. Lees hier meer over deze Vlaamse deal. Meer informatie over de Vlaamse Green Deal aanpak is hier te vinden.