Vraag naar Nederlandse soja stijgt

Nedersoja
Nieuws |

Het aantal vegetariërs en veganisten in Nederland stijgt al jaren. Ongeveer vijf procent van de bevolking eet volgens cijfers van 2018 geen vlees of helemaal geen dierlijke producten. Ook de rest van de Nederlanders kiest vaker voor vleesvervangers, niet alleen om dierenwelzijn en zorg voor het milieu, maar ook uit gezondheidsoverwegingen. Supermarkten verkopen daarom een steeds rijker en beter assortiment aan vlees- en zuivelvervangers. Veel van die alternatieven hebben één ding gemeen: ze worden gemaakt op basis van soja.

Die snel stijgende vraag naar niet-dierlijke voeding zorgt daarom voor een grotere behoefte aan eiwitrijke, niet-genetisch gemodificeerde (non-GGO) en duurzaam geteelde soja . Die komt nu vooral uit Europese landen als Frankrijk en Oostenrijk, maar zou ook in Nederland kunnen groeien. Daardoor wordt de productie van plantaardige levensmiddelen minder afhankelijk van import van buiten de EU. Tegelijkertijd kan sojateelt bijdragen aan meer biodiversiteit op akkers, een betere bodemstructuur en -gesteldheid en minder afhankelijkheid van traditionele gewassen als tarwe en maïs.

Voedingsindustrie wil duurzaam geteelde soja

Soja is van oorsprong Aziatisch, maar wordt vooral geteeld in Noord- en Zuid-Amerika. Op wereldschaal is een belangrijk deel van de soja afkomstig van GGO-materiaal. Daarnaast speelt de sojateelt een rol bij de ontbossing. De voedingsindustrie wil gegarandeerd GGO-vrije en duurzaam geteelde soja, en haalt die nu nog vooral uit andere landen. Rijksoverheid, provincies, onderzoekinstituten als de WUR in Wageningen en bedrijven als Agrifirm en ForFarmers onderzoeken en stimuleren daarom al enkele jaren opschaling van de Nederlandse sojateelt. Sinds 2016 gebeurt dat onder meer in de Green Deal Soja in Nederland.

Daarbij moeten een paar problemen worden overwonnen. Soja groeit alleen goed bij de aanwezigheid van bepaalde bacterie in de bodem, en die komen hier niet voor. Het zaad moet daarom worden voorbehandeld met die bacterie. Door het koudere Nederlandse klimaat komen bovendien alleen snelgroeiende soorten in aanmerking. Die zijn inmiddels geselecteerd. Ook moet worden bepaald waar soja het best groeit en het meeste eiwit oplevert. Uit de ervaringen van de afgelopen jaren blijkt dat het zuiden van het land te zijn.

Minder afhankelijk van import

Dit jaar staat op ongeveer 550 hectare aan akkers ‘Nedersoja’, waar dat in 2016 nog 150 hectare was. Bijna alle Nederlandse soja blijkt eiwitrijk genoeg om te worden gebruikt voor de voedselproductie. Producenten zijn daardoor al minder gaan importeren. Slechts vijf procent laagwaardige soja eindigt als veevoer. Green Deal-partner Agrifirm verwacht dat er op afzienbare termijn op zo’n 1500 à 2000 hectare Nederlandse soja zal worden verbouwd, en dat er in de toekomst ruimte is voor verdere uitbreiding.

Drawdown

In Drawdown, '100 solutions to reverse global warming’ zijn klimaatoplossingen gerankt op hun impact om wereldwijd CO2 reductie te bereiken. Deze Green deal draagt bij aan de oplossing 'Plant-rich diet' (plantaardig dieet) die op de 4e plaats staat.

Meer weten?

Green Deal Soja in Nederland