Header menu

naar homepage Dienst ICT Uitvoering Ministerie van Economische Zaken

Waterstof gaat veilig door de buis

Outo kumpu
Nieuws |

Waterstof kent veel toepassingen. Misschien is de bekendste wel brandstof voor auto’s. Maar het is ook een grondstof voor kunstmest. Het is eveneens een element dat snel verbindingen aangaat met andere elementen. Om de waterstof die vrijkomt bij Dow veilig te transporteren naar Yara en ICL-IP in het Zeeuwse havengebied hebben deze drie bedrijven, GTS, de Rijksoverheid, de provincie Zeeland, havenbedrijf Zeeland Seaports en ontwikkelingsbedrijf Economische Impuls Zeeland de Green Deal Waterstof Symbiose op 14 maart 2018 ondertekend.

“Door dit project samen met de overheid in een Green Deal gestalte te geven willen we de circulaire economie versterken, de CO2-emissie reduceren, maar bovenal het concurrentievermogen van bedrijven versterken”, legt Wies Saman van Economische Impuls Zeeland uit. Saman vertelt dat waterstof vrijkomt bij de krakerprocessen van Dow. “Dow zet de waterstof in als brandstof terwijl Yara en ICL-IP, bedrijven die op nog geen 10 kilometer afstand van Dow liggen, waterstof gebruiken als grondstof. Yara voor de productie van kunstmest en ICL-IP gebruikt waterstof bij het vervaardigen van bronderivaten.”

Oude gasleiding

De producenten maken zelf waterstof uit aardgas of betrekken waterstof via andere leveranciers die het aanleveren middels vervoer over de weg. “Wat we willen bereiken is dat waterstof van Dow via een oude gasleiding van Gasunie getransporteerd wordt naar Yara en ICL-IP. Door het beperken van de transportbewegingen zal de CO2-emissie afnemen, en bovendien is het transport door leidingen veiliger.” Vraag is echter: voldoet de oude leiding die nu in de grond ligt aan de vereisten voor het transport van waterstof? Saman: “Hij voldoet aan de eisen. Een struikelblok in de aanloop van deze Green Deal was echter of we van de leiding gebruik mogen maken. Om dat mogelijk te maken moest eerst goed naar de Gaswet - die toeziet op de distributie - gekeken worden.”

Opschaling

Saman legt uit dat het doel van de Green Deal het wegnemen van belemmeringen is en samen zoeken naar oplossingen. “Dit is een eerste stap in de goede richting. Maar we zien ook opschalingsmogelijkheden. Bedrijven in de regio kunnen zich later aansluiten omdat we in de tweede fase een waterstofrotonde willen realiseren. Daarnaast willen we met dit project – dat uniek is in Europa – ook de mogelijkheden voor hergebruik van waterstof tonen aan andere regio’s.”