Header menu

naar homepage Dienst ICT Uitvoering Ministerie van Economische Zaken

Ervaar The Dutch Windwheel in Blijdorp

Dutch Windwheel
Nieuws |

Iconisch, baanbrekend, een eye catcher en innovatief. Aan superlatieven ontbrak het niet toen architectenbureau DoepelStrijkers in 2014 de plannen voor The Dutch Windwheel presenteerde. Nu, vijf jaar later, nodigen de Stichting Innovatieprogramma Dutch Windwheel en haar partners belangstellenden uit om de mock-up en haar ‘smart building as a service’ innovaties te aanschouwen in Diergaarde Blijdorp.

Blijdorp is een zeer bewuste keuze, blijkt als architect Eline Strijkers het woord neemt. “Hier komen natuur en belevenis samen en willen we het gesprek voeren over de betekenis van de bebouwde omgeving. Onder meer door te tonen welke oplossingen wij in The Dutch Windwheel gaan  integreren én door innovaties – zoals een klimaatgevel en energieleverende gevel - te testen op toekomstbestendigheid. Daarnaast, en dat is een van de redenen waarom we zo blij zijn met Blijdorp als locatie, is het hier mogelijk om de mening van het publiek te horen.”

Mock-up

De publieke opinie zal (nog) niet gebaseerd zijn op het uiterlijk van The Dutch Windwheel. Van het enorm imposante gebouw dat in de toekomst in Rotterdam verrijst is namelijk nog weinig te zien. “De mock-up meet 9 x 9 meter.” Toch zal een bezoek voor iedereen die geïnteresseerd is in toekomstgerichte architectuur en toekomstbestendig bouwen een interessante ervaring zijn. Het architectenbureau en haar partners keken namelijk verder dan de vormgeving én verder dan de energetische prestaties. Strijkers: “De mock-up is gebouwd van een biobased flexibel houten bouwsysteem. We wilden een gezonde omgeving creëren en circulair bouwen. Daarom zijn bijvoorbeeld in de vloeropbouw installaties flexibel geïntegreerd in een papieren honingraat ondervloersysteem. Daarnaast is er een circulair watersysteem met groenvoorziening in een klimaatzone gekoppeld aan een helofytenfilter.”

Smart sensoring

Twee onderzoeksrichtingen waren belangrijk voor het team. “De eerste is ‘smart sensoring & control’; door continu data te verzamelen willen we de energetische prestaties van het gebouw verbeteren. Dit gebeurt onder meer door energie- en data-opwekkende ramen, energieleverende tegels, lamellen die zorgen voor extra energieopwekking achter het glas én door lamellen die als zonwering met de zon meedraaien. De sensoren maken deel uit van een sensornetwerk waarmee het binnenklimaat wordt gemonitord en gecontroleerd. Daarnaast leveren zij informatie aan een digitaal interactief platform om voor het gebouw en de gebruikers een ideale werkomgeving te realiseren.”
De tweede onderzoeksrichting was ‘interior as a service’. “Hierbij blijven producten het eigendom van de leverancier en wordt alleen betaald voor het gebruik. Binnen dit cluster worden materiaalinnovaties verkend. Denk aan een lichtgewicht koolstofvezel plafondsysteem, een sanitaire unit van luchtzuiverend materiaal met geïntegreerde sensoren én wanden en objecten opgebouwd uit een circulair modulair 3D-clicksysteem, zodat in de toekomst interieuraanpassingen eenvoudig kunnen worden gemaakt.”

Nieuwe doelen

Gedurende de afgelopen jaren stelden de initiatiefnemers hun doelen steeds meer bij. “Inmiddels is niet meer alleen het interieur geleased, ook de gevel is een ‘service-element’ geworden. Daarnaast hebben we de WELL-standaard omarmd. Dit is een tool om van bouw tot exploitatie de gezondheid van ons gebouw in kaart te brengen. Deze veelomvattende internationale standaard neemt ook lucht, water, voeding en licht mee in de beoordeling, omdat deze aspecten de gebruikers vitaliteit, comfort en een gezonde geest verschaffen.”

Toekomst

De opening van de Mock-up op 24 september in Blijdorp is tevens de officiële afronding van het innovatieproject. Maar The Dutch Windwheel gaat verder. Binnen de Green Deal wordt een locatie-onderzoek uitgevoerd en eind oktober presenteert het team de toekomstplannen.

Meer weten?

Meer informatie leest u op de pagina Green Deal Dutch Windwheel.