Header menu

naar homepage Dienst ICT Uitvoering Ministerie van Economische Zaken

Het Pad

Samenvatting

Het doel van deze Green Deal is de ontwikkeling van een langeafstandswandeling langs de Waal en verder tot aan de zee, speciaal voor de bevordering van de psychische gezondheid.

Als onderdeel van het project wordt de werkzaamheid van het pad getest, door onderzoek te doen naar de effecten van het lopen van deze wandeling op patiënten met klachten op het gebied van depressie, CVS en burn-out. De curatieve kosten van psychische aandoeningen zijn de grootste stijger in de totale zorgkosten. Ongeveer 400.000 mensen hebben nu depressieve klachten in Nederland (Maas et al.). De jaarlijkse curatieve kosten van depressie zijn 1 miljard euro (RIVM), waarbovenop nog 2 miljard komt voor arbeidsverzuim (TNO). Van CVS/ME en burn-out zijn de kosten in gelijke orde of nog hoger (VU, Arbobalans).

De recidiverende en chronische varianten van deze aandoeningen zijn het moeilijkst te behandelen en tevens de duurste. Het Pad richt zich op deze klachten. Het uitgangspunt is dat voor deze klachten een gewone wandeling in de natuur, net als een gewoon medicijn, blijkbaar niet helpt.

Beoogd resultaat

De verwachting is dat het (eenmalig) lopen van Het Pad, door mobilisering van het zelfgenezend vermogen, een kostenbesparend alternatief is voor een deel van de huidige, niet duurzame, medicatie. De ambitie is dat Het Pad wordt opgenomen in de reguliere gezondheidszorg, mogelijk zelfs in de basisverzekering. Hiervoor moeten eerst de effecten van Het Pad worden onderzocht in een volwaardig medisch onderzoek (‘explorative randomized trial’). En dit onderzoek moet op zijn beurt gebaseerd zijn op een eerste medische ervaring (een ‘pilot’) van een pad dat fysiek loopbaar is, dus zonder onoverbrugbare fysieke en toegangsobstakels. Daarom is het project in 3 fasen opgezet, met go/no-go-beslissingen daartussen:

  • fase 1: feasibility study (de ontwikkeling van de loop-aanwijzingen, adreslijsten en dergelijke)
  • fase 2: pilot (proefloop met ca. 16 geselecteerde patiënten, inclusief medische begeleiding)
  • fase 3: explorative randomized trial (medisch onderzoek naar effecten van Het Pad)

Hierbij lopen fase 1 en 2 in 2013 en fase 3 in 2014 en 2015.

Website

http://www.hetpad.nu/

Downloads