Header menu

naar homepage Dienst ICT Uitvoering Ministerie van Economische Zaken

Green Deal Koffiepads en theezakjes bij het gft wint Recycling Heroes award

Thee- en koffiepads
Nieuws |

De Green Deal Koffiepads en theezakjes bij het gft van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, de Vereniging Afvalbedrijven en de Rijksoverheid is uitgeroepen tot winnaar van de Recycling Heroes award 2023. Dit gebeurde op Global Recycling Day op 18 maart. Door deze Green Deal is 93% van de theezakjes en 96% van de koffiepads composteerbaar. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert in Nederland jaarlijks zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.

De Green Deal over koffiepads en theezakjes is een initiatief van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland om met bedrijven uit de koffie- en theesector, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven koffiepads en theezakjes te verwerken in het gft-afval. De Nederlandse producenten van koffie en thee hebben hard gewerkt om de theezakjes en koffiepads composteerbaar te maken. Daarom mogen ze sinds januari 2023 in de gft-bak.

De ambitie is dat uiteindelijk alle in Nederland opererende bedrijven overstappen op composteerbare koffiepads en theezakjes.

‘We zijn heel blij met deze erkenning’, zegt Unico van Kooten, beleidsmedewerker Europese zaken bij de Vereniging Afvalbedrijven, ‘Het laat zien hoe belangrijk samenwerking met ketenpartijen is. De Nederlandse koffie- en theesector heeft de signalen vanuit de markt serieus opgepakt en zijn producten verduurzaamd. Ze zijn hiermee koploper in Europa. We hopen dat dit praktische voorbeeld internationaal inspirerend gaat werken.’

Voor de nominatie van de Recycling Heroes award waren er wereldwijd 400 inzendingen.

Zie ook