Header menu

naar homepage Dienst ICT Uitvoering Ministerie van Economische Zaken

Koffiepads en theezakjes nu ook bij het gft

Compost
Nieuws |

Vanaf 1 januari mogen ook koffiepads en theezakjes bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Dit is het resultaat van de Green Deal Koffiepads en theezakjes bij het gft. De Green Deal is het initiatief van branchevereniging Koffie & Thee Nederland en wordt uitgevoerd met de koffie- en theesector, de Vereniging Afvalbedrijven en de Rijksoverheid.

De Green Deal Koffiepads en theezakjes bij het gft streeft naar minder restafval en meer en schoner compost. De deal heeft drie hoofddoelen:

  1. In 2021 is ten minste 75% van de koffiepads en theezakjes op de Nederlandse markt composteerbaar.
  2. Als de aangesloten bedrijven deze 75% hebben behaald, worden koffiepads en theezakjes naar de wel-kant verplaatst op de wel/niet-lijst van gft.
  3. Zo veel mogelijk in Nederland opererende bedrijven stappen over op composteerbare koffiepads en theezakjes. Ook spant de branchevereniging Koffie & Thee Nederland zich in om andere brancheverenigingen in Europa te overtuigen van het nut van deze Green Deal.

Na een onafhankelijke steekproef door de Rijksoverheid blijkt het doel ruimschoots behaald: 93% van alle theezakjes en bijna 97% van alle koffiepads is op dit moment composteerbaar. De doelstelling is om deze percentages naar de 100 te krijgen. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks 88 miljoen kilo extra compost op.

Recyclen moet zo makkelijk mogelijk

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen zegt erover: “De sector heeft hard gewerkt om koffiepads en theezakjes composteerbaar te maken. Hierdoor mogen ze nu in de groene bak en dit is geheel in lijn met de doelstellingen van het Plastic Pact en Nederland Circulair in 2050. We willen meer en schonere compost en we willen recyclen zo makkelijk mogelijk maken voor consumenten”.

Meer weten